Diety niskoenergetyczne
Otyłość to nie tylko dyskomfort psychiczny, związany z wyglądem, lecz przede wszystkim groźba poważnych chorób, takich jak: nadciśnienie tętnicze, choroba wieńcowa, miażdżyca naczyń, udar mózgu, kamica pęcherzyka żółciowego, cukrzyca, choroby kości i stawów, ból kręgosłupa, zwiększone stężenie cholesterolu we krwi, zaburzenia oddychania, niektóre nowotwory oraz zwiększone ryzyko zgonu. Długotrwałe utrzymanie odpowiedniej masy ciała jest o wiele ważniejsze i trudniejsze niż pierwsze sukcesy w odchudzaniu. Wiele osób po uzyskaniu zamierzonej masy ciała powraca do złych nawyków żywieniowych i zaprzestaje aktywności fizycznej. Książka ta podpowiada co gotować, aby nie utyć i mieć przyjemność z jedzenia.
- Kategorie:
- Język wydania: polski
- ISBN: 978-83-200-5840-6
- ISBN druku: 978-83-200-3905-4
- Liczba stron: 200
-
Sposób dostarczenia produktu elektronicznegoProdukty elektroniczne takie jak Ebooki czy Audiobooki są udostępniane online po opłaceniu zamówienia kartą lub przelewem na stronie Twoje konto > Biblioteka.Pliki można pobrać zazwyczaj w ciągu kilku-kilkunastu minut po uzyskaniu poprawnej autoryzacji płatności, choć w przypadku niektórych publikacji elektronicznych czas oczekiwania może być nieco dłuższy.Sprzedaż terytorialna towarów elektronicznych jest regulowana wyłącznie ograniczeniami terytorialnymi licencji konkretnych produktów.
-
Ważne informacje techniczneMinimalne wymagania sprzętowe:procesor: architektura x86 1GHz lub odpowiedniki w pozostałych architekturachPamięć operacyjna: 512MBMonitor i karta graficzna: zgodny ze standardem XGA, minimalna rozdzielczość 1024x768 16bitDysk twardy: dowolny obsługujący system operacyjny z minimalnie 100MB wolnego miejscaMysz lub inny manipulator + klawiaturaKarta sieciowa/modem: umożliwiająca dostęp do sieci Internet z prędkością 512kb/sMinimalne wymagania oprogramowania:System Operacyjny: System MS Windows 95 i wyżej, Linux z X.ORG, MacOS 9 lub wyżej, najnowsze systemy mobilne: Android, iPhone, SymbianOS, Windows MobilePrzeglądarka internetowa: Internet Explorer 7 lub wyżej, Opera 9 i wyżej, FireFox 2 i wyżej, Chrome 1.0 i wyżej, Safari 5Przeglądarka z obsługą ciasteczek i włączoną obsługą JavaScriptZalecany plugin Flash Player w wersji 10.0 lub wyżej.Informacja o formatach plików:
- PDF - format polecany do czytania na laptopach oraz komputerach stacjonarnych.
- EPUB - format pliku, który umożliwia czytanie książek elektronicznych na urządzeniach z mniejszymi ekranami (np. e-czytnik lub smartfon), dając możliwość dopasowania tekstu do wielkości urządzenia i preferencji użytkownika.
- MOBI - format zapisu firmy Mobipocket, który można pobrać na dowolne urządzenie elektroniczne (np.e-czytnik Kindle) z zainstalowanym programem (np. MobiPocket Reader) pozwalającym czytać pliki MOBI.
- Audiobooki w formacie MP3 - format pliku, przeznaczony do odsłuchu nagrań audio.
Rodzaje zabezpieczeń plików:- Watermark - (znak wodny) to zaszyfrowana informacja o użytkowniku, który zakupił produkt. Dzięki temu łatwo jest zidentyfikować użytkownika, który rozpowszechnił produkt w sposób niezgodny z prawem. Ten rodzaj zabezpieczenia jest zdecydowanie bardziej przyjazny dla użytkownika, ponieważ aby otworzyć książkę zabezpieczoną Watermarkiem nie jest potrzebne konto Adobe ID oraz autoryzacja urządzenia.
- Brak zabezpieczenia - część oferowanych w naszym sklepie plików nie posiada zabezpieczeń. Zazwyczaj tego typu pliki można pobierać ograniczoną ilość razy, określaną przez dostawcę publikacji elektronicznych. W przypadku zbyt dużej ilości pobrań plików na stronie WWW pojawia się stosowny komunikat.
Część ogólna 11 1. Dieta niskoenergetyczna (wg IŻŻ) 11 Epidemia otyłości 11 Wpływ węglowodanów na wydzielanie insuliny 12 Ocena stopnia nadwagi i otyłości 13 Przyczyny otyłości 15 Skutki zdrowotne i ekonomiczne nadwagi i otyłości 18 Zespół metaboliczny 19 Zwiększona umieralność ogółem 20 Choroby układu krążenia 20 Stan przedcukrzycowy i cukrzyca 20 Nowotwory 21 Osteoporoza 21 Inne powikłania otyłości 22 Skutki ekonomiczne otyłości 23 Profilaktyka otyłości i przewlekłych chorób niezakaźnych 24 Profilaktyka i leczenie otyłości 24 Aktywność fizyczna 27 Kształtowanie nawyków zdrowego życia 27 Profilaktyka chorób układu krążenia 28 Zasady żywienia jako główne ogniwo profilaktyki 28 Udział produktów spożywczych w diecie 29 Profilaktyka zespołu metabolicznego 30 Profilaktyka i leczenie dietetyczne cukrzycy 30 Profilaktyka osteoporozy 32 Przykłady diety niskoenergetycznej 34 1 a. Dieta niskoenergetyczna — 1000 kalorii (4184kJ) 34 Przykład tygodniowego jadłospisu 34 1 b. Dieta niskoenergetyczna — 1200 kalorii (5020 kJ) 38 Przykład tygodniowego jadłospisu 39 1 c. Dieta niskoenergetyczna — 1500 kalorii (6276 kJ) 43 Przykład tygodniowego jadłospisu 44 Miary gospodarcze 48 2. Dieta oczyszczająca niskoenergetyczna (około 600 kcal — 2510 kJ) 50 Program oczyszczania organizmu za pomocą diety warzywno-owocowej 51 Żywienie wewnętrzne i korzyści wynikające ze stosowania diety warzywno-owocowej 52 Ostrzeżenia 53 Skład diety warzywno-owocowej 54 Zasady sporządzania surówek 54 Zalecenia przy gotowaniu warzyw 55 Zalecenia przy sporządzaniu soków 55 Zalecenia przy sporządzaniu zup 56 Przykład tygodniowego jadłospisu 56 3. Dieta niskoenergetyczna niskoglikemiczna 58 Indeks glikemiczny 59 Ładunek glikemiczny 61 Rola insuliny 66 Insulina a nietolerancja zwiększonego stężenia glukozy we krwi 66 Makroskładniki i ich zalecane ilości w diecie niskoglikemicznej 68 Białka 68 Zapotrzebowanie na białko 69 Źródła białka 69 Produkty węglowodanowe 71 Zalecane produkty węglowodanowe 71 Produkty węglowodanowe mniej korzystne 72 Tłuszcze 73 Zastosowanie tłuszczów i olejów 74 Ilości produktów spożywczych zalecane w diecie niskoglikemicznej 76 Zalety diety niskoglikemicznej 79 Zasady diety niskoglikemicznej 79 Przykład tygodniowego jadłospisu w diecie niskoglikemicznej 82 4. Dieta niskoenergetyczna bez produktów zbożowych lub z małą ich ilością 84 Akupresura psychologiczna 85 Uzależnienie od węglowodanów 87 Program żywieniowy diety niskoenergetycznej bez produktów zbożowych lub z małą ich ilością 88 4 a. Dieta niskoenergetyczna bez produktów zbożowych lub z małą ich ilością — faza wstępna 88 4 b. Dieta niskoenergetyczna bez produktów zbożowych lub z małą ich ilością — faza stabilizująca 89 4 c. Dieta niskoenergetyczna bez produktów zbożowych lub z małą ich ilością — faza stała 89 Indywidualne dostosowanie diety 91 Zasady diety niskoenergetycznej bez produktów zbożowych lub z małą ich ilością 92 Wytyczne do planowania jadłospisów 97 Przykłady jadłospisów 98 Faza wstępna — trzydniowy jadłospis 98 Wspomagający plan żywieniowy — faza wstępna i stabilizująca 100 Podstawowy plan żywieniowy — faza wstępna i wspomagająca 102 Zaawansowany plan żywieniowy — faza wstępna i stabilizująca 104 Wspomagający plan żywieniowy — faza stała 107 Podstawowy plan żywieniowy — faza stała 109 Zaawansowany plan żywieniowy — faza stała 111 Czynniki wspomagające dietę niskoenergetyczna bez produktów zbożowych lub z małą ich ilością 114 Psychologiczne podstawy odchudzania 116 Myślenie wyszczuplające 116 Psychologiczny program odchudzania według J. Beck 117 Część szczegółowa 125 Wybrane potrawy niskoenergetyczne 125 Ważniejsze zagadnienia z technologii sporządzania potraw 125 Obróbka wstępna 125 Obróbka termiczna 126 Podprawianie i wykańczanie potraw 127 Przepisy 127 Napoje 127 Pieczywo 134 Zupy 138 Przekąski 145 Potrawy z mięsa 153 Potrawy z ryb 160 Potrawy jarskie 163 Potrawy z warzyw 167 Surówki 167 Sałatki 173 Sosy i pasty 180 Desery 186 Piśmiennictwo 193 Alfabetyczny spis potraw 195