Dieta wegańska na cztery pory roku
Kluczem do prawidłowo zbilansowanej diety jest sezonowość – warto zwracać na nią uwagę przy robieniu zakupów. Dzięki temu mamy szansę na zdrowsze życie i wspomagamy działalność lokalną. W dobie globalnych rynków i technologii wspomagających wytwarzanie żywności często zapominamy, że najpyszniejsze warzywa i owoce to te, które dojrzewały we właściwym sobie czasie i miejscu. Wspomagacze i warunki transportu nie tylko psują ich smak, ale i obniżają wartości odżywcze. Warto więc wiedzieć, co i kiedy wrzucić do koszyka i do garnka.
W ustaleniu wegańskiego menu z uwzględnieniem sezonowości pomagają doświadczone dietetyczki na co dzień pracujące w warszawskiej poradni Dietosfera.
W książce znajdziesz:
– informacje o korzyściach płynących ze stosowania diety wegańskiej,
– makro- i mikroskładnikach w żywieniu weganina,
– źródłach białek, tłuszczów, węglowodanów, witamin i minerałów,
– składnikach niedoborowych w diecie wegańskiej i sposobach ich uzupełnienia,
– przepisy na wyjątkowe wegańskie dania z uwzględnieniem sezonowości produktów.
- Kategorie:
- Zdjęcia: Shutterstock
- Redakcja: Aleksandra Żdan, Joanna Zioło, Justyna Mrowiec, Marcin Fabijański, Marta Kruszyńska, Tomasz Zajbt
- Język wydania: polski
- ISBN: 978-83-8151-148-3
- ISBN druku: 978-83-8151-147-6
- Liczba stron: 248
-
Sposób dostarczenia produktu elektronicznegoProdukty elektroniczne takie jak Ebooki czy Audiobooki są udostępniane online po opłaceniu zamówienia kartą lub przelewem na stronie Twoje konto > Biblioteka.Pliki można pobrać zazwyczaj w ciągu kilku-kilkunastu minut po uzyskaniu poprawnej autoryzacji płatności, choć w przypadku niektórych publikacji elektronicznych czas oczekiwania może być nieco dłuższy.Sprzedaż terytorialna towarów elektronicznych jest regulowana wyłącznie ograniczeniami terytorialnymi licencji konkretnych produktów.
-
Ważne informacje techniczneMinimalne wymagania sprzętowe:procesor: architektura x86 1GHz lub odpowiedniki w pozostałych architekturachPamięć operacyjna: 512MBMonitor i karta graficzna: zgodny ze standardem XGA, minimalna rozdzielczość 1024x768 16bitDysk twardy: dowolny obsługujący system operacyjny z minimalnie 100MB wolnego miejscaMysz lub inny manipulator + klawiaturaKarta sieciowa/modem: umożliwiająca dostęp do sieci Internet z prędkością 512kb/sMinimalne wymagania oprogramowania:System Operacyjny: System MS Windows 95 i wyżej, Linux z X.ORG, MacOS 9 lub wyżej, najnowsze systemy mobilne: Android, iPhone, SymbianOS, Windows MobilePrzeglądarka internetowa: Internet Explorer 7 lub wyżej, Opera 9 i wyżej, FireFox 2 i wyżej, Chrome 1.0 i wyżej, Safari 5Przeglądarka z obsługą ciasteczek i włączoną obsługą JavaScriptZalecany plugin Flash Player w wersji 10.0 lub wyżej.Informacja o formatach plików:
- PDF - format polecany do czytania na laptopach oraz komputerach stacjonarnych.
- EPUB - format pliku, który umożliwia czytanie książek elektronicznych na urządzeniach z mniejszymi ekranami (np. e-czytnik lub smartfon), dając możliwość dopasowania tekstu do wielkości urządzenia i preferencji użytkownika.
- MOBI - format zapisu firmy Mobipocket, który można pobrać na dowolne urządzenie elektroniczne (np.e-czytnik Kindle) z zainstalowanym programem (np. MobiPocket Reader) pozwalającym czytać pliki MOBI.
- Audiobooki w formacie MP3 - format pliku, przeznaczony do odsłuchu nagrań audio.
Rodzaje zabezpieczeń plików:- Watermark - (znak wodny) to zaszyfrowana informacja o użytkowniku, który zakupił produkt. Dzięki temu łatwo jest zidentyfikować użytkownika, który rozpowszechnił produkt w sposób niezgodny z prawem. Ten rodzaj zabezpieczenia jest zdecydowanie bardziej przyjazny dla użytkownika, ponieważ aby otworzyć książkę zabezpieczoną Watermarkiem nie jest potrzebne konto Adobe ID oraz autoryzacja urządzenia.
- Brak zabezpieczenia - część oferowanych w naszym sklepie plików nie posiada zabezpieczeń. Zazwyczaj tego typu pliki można pobierać ograniczoną ilość razy, określaną przez dostawcę publikacji elektronicznych. W przypadku zbyt dużej ilości pobrań plików na stronie WWW pojawia się stosowny komunikat.
ZAUFAJ NATURZE! DIETA ROŚLINNA – MODA CZY ZDROWIE? Korzyści płynące z diety roślinnej Stanowiska naukowców – niedobory w diecie roślinnej MAKRO- I MIKROSKŁADNIKI W DIECIE WEGAŃSKIEJ Białko Główne funkcje białek Zapotrzebowanie na białko pokarmowe w codziennej diecie Pełnowartościowe białko Źródła białka w diecie wege Niedobory białka w diecie wege Tłuszcze Jakie tłuszcze wybierać? Niedobory tłuszczów Węglowodany Funcje węglowodanów Dzienne zapotrzebowanie na węglowodany Pokarmowe źródła węglowodanów Składniki mineralne potencjalnie niedoborowe w diecie wegańskiej Witamina D Witamina B12 Żelazo Wapń Selen Jod Cynk Suplementacja w diecie wegańskiej Witamina D Witamina B12 SKŁADNIKI ANTYODŻYWCZE W DIECIE WEGAŃSKIEJ Sposoby na lepszą biodostępność SUPERFOODS DLA WEGAN Soja Kasza gryczana Czosnek Olej rzepakowy Siemię lniane Natka pietruszki Jarmuż Pomidory i przetwory pomidorowe Awokado Płatki owsiane PUŁAPKI DIETY WEGAŃSKIEJ Czytamy etykiety Termin przydatności do spożycia lub data minimalnej trwałości Skład produktu Wartość odżywcza JAK ZACZĄĆ PRZYGODĘ Z DIETĄ ROŚLINNĄ? Talerz zdrowego weganina Owoce Warzywa Produkty zbożowe Rośliny strączkowe Orzechy, nasiona i pestki Źródła jodu Zasady ogólne WEGAŃSKIE PRZYSMAKI I ZAMIENNIKI Napoje roślinne Masła orzechowe, migdałowe, sezamowe (tahini) Tofu Tempeh Miso Edamame Seitan Granulat sojowy Aquafaba Wegańskie sery żółte Pasty warzywne Tofucznica Nernik Tofurnik PRZEPISY Wiosna Owsianka na wynos Twarożek z tofu Zielony koktajl Pasta z zielonego groszku i mięty Sałatka z kuskusem i szparagami Sałatka à la tabbouleh Sałatka z awokado Sałatka z botwinki z rzodkiewkami i ogórkiem Makaron z sosem z czerwonych warzyw Kasza z soczewicą i pomidorami Spring rollsy z warzywnym miksem Sos pomarańczowo-imbirowy z kolendrą Kasza bulgur ze szparagami Chłodnik z botwinki Kapuśniak z młodej kapusty Lato Bananowa owsianka z owocami jagodowymi Czekoladowy budyń jaglany z malinami Kakaowe babeczki z owocami Sałatka ze szparagami i truskawkami Pietruszkowe pesto Ogórkowe guacamole Pico de gallo Faszerowany bakłażan Ekspresowe ratatouille Warzywne placki z dipem jogurtowym Tagliatelle bazyliowe Bulgur z warzywami curry Cukiniowe spaghetti Chłodnik pomidorowy Chłodnik ogórkowo-orzechowy Jesień Koktajl bananowo-ananasowy Smoothie daktylowe Koktajl jarmużowy Pasta z bakłażana z orzechami Sałatka z dyni z sosem jogurtowo-koperkowym Sałatka z brukselki i fasolki z żurawiną Zupa krem z dyni Krem z buraka Papryka faszerowana kaszą Smażone boczniaki Warzywny lunchowy bowl Kasza jaglana z kalafiorem Chili marchewkowo-paprykowe Placki z cukinii z ciecierzycą Salsa pomidorowa Zima Rozgrzewający koktajl z pomarańczą i burakiem Pudding chia na jogurcie kokosowym z owocowym musem Sałatka z karmelizowanym burakiem, tofu i sosem musztardowym Lunchowa sałatka z buraków i orzechów Sałatka z tofu i mango Sałatka z komosy ryżowej i awokado Kotlety mielone z ciecierzycy Kimchi – koreańska kiszonka Zupa z kimchi Placki z kimchi Zapiekane łódeczki ziemniaczane z dipem czosnkowym Zupa krem z pora i selera Zupa marchewkowo-imbirowa Krokiety z soczewicą i pieczarkami Sos jogurtowy Cały rok Tofucznica Domowa granola Owsianka z masłem orzechowym i owocami Placuszki bananowo-czekoladowe Mus czekoladowy z tofu Krem czekoladowy à la nutella Waniliowy budyń jaglany Pasta sojowa Pasta z awokado Paprykowy humus Pasta tahini Zupa krem z pomidorów Pieczone kotlety z soczewicy Kotlety gryczane Spaghetti z pieczarkami Warzywa z grilla z pesto i tofu Wegański parmezan Chipsy jarmużowe Prażona ciecierzyca Prażona soczewica Kulki jaglane BIBLIOGRAFIA