Dietetyka sportowa
Dietetyka sportowa to obecnie jedna z najbardziej rozwijających się nauk żywieniowych. Skupia się na badaniu wpływu diety lub określonego sposobu żywienia na kondycję i wytrzymałość osób aktywnych fizycznie. Zajmuje się również opracowaniem i implementacją strategii żywieniowych mających na celu poprawę ogólnego stanu zdrowia, wydolności fizycznej i składu ciała.
W książce znajdują się wszystkie niezbędne informacje służące min. indywidualnemu dopasowaniu diety do planu treningowego (uwzględniając również okres startowy oraz często celowe wahania masy ciała), potrzeby wynikające z występowania problemów zdrowotnych (alergie pokarmowe, cukrzyca, zaburzenia odżywiania).
Nie zabrakło również wskazówek potrzebnych do planowania jadłospisu względem rodzaju uprawianej dyscypliny, odżywiania w czasie podróży, doboru suplementacji uwzględniającej jej skuteczność, legalność oraz bezpieczeństwo stosowania.
Publikacja jest niezbędnym źródłem wiedzy dla dietetyków sportowych, pomocą dydaktyczną dla studentów i nauczycieli akademickich na kierunkach dietetycznych, medycznych i wychowania fizycznego. Dla osób aktywnych fizycznie wyjaśni najważniejsze aspekty dietetyki sportowej i wskaże prawidłowe zasady sposobu odżywiania.
ZAKRES TEMATYCZNY PRZEDSTAWIONY W PUBLIKACJI
ŻYWIENIE
- Trawienie i przemiana materii
- Reakcja organizmu na wysiłek fizyczny
- Adaptacja do wysiłku fizycznego i metody oceny wydolności fizycznej
- Biochemia wysiłku fizycznego
- Bilans energetyczny
- Planowanie aktywności fizycznej
- Budowa i skład ciała
- Żywienie, wysiłek fizyczny i geny
- Makroskładniki pokarmowe (Białka, Tłuszcze, Węglowodany)
- Wartość odżywcza produktów spożywczych
- Witaminy w żywieniu osób aktywnych fizycznie
- Składniki mineralne w żywieniu osób aktywnych
- Woda i elektrolity w czasie wysiłku fizycznego
- Wpływ diety na równowagę kwasowo-zasadową organizmu
- Żywienie, wysiłek fizyczny i układ odpornościowy
- Wolne rodniki w wysiłku fizycznym
- Zaburzenia przewodu pokarmowego u osób aktywnych fizycznie i sportowców
- Mikrobiota jelitowa a wysiłek fizyczny
- Alergia na pokarmy i nietolerancje pokarmowe
- Zaburzenia odżywiania
- Alkohol a sport
DIETETYKA
- Zalecenia żywieniowe dla osób aktywnych fizycznie
- Przygotowanie do wysiłku
- Regeneracja powysiłkowa
- Strategie żywieniowe wpływające na masę i skład ciała – redukcja masy ciała, zwiększanie masy mięśniowej
- Żywienie dzieci i młodzieży uprawiającej sport
- Kobieta sportowiec
- Sportowiec z cukrzycą
- Sportowiec wegetarianin
- Dieta w profilaktyce i leczeniu chorób przewlekłych
- Dieta w profilaktyce i leczeniu zaburzeń lipidowych
- Dieta w profilaktyce i leczeniu hiperurykemii u sportowców
- Dieta w profilaktyce i leczeniu niedokrwistości z niedoboru żelaza u sportowców
- Psychologia i odżywianie
- Psychologia i odżywianie – ograniczenia w procesie redukcji masy ciała
SUPLEMENTY DIETY
- Suplementy diety w sporcie
- Suplementacja i żywienie, a doping
PRAKTYCZNE ASPETY DIETYKI
- Metody pomiaru dobowego i treningowego wydatku energetycznego
- Kalorymetria pośrednia w ocenie metabolizmu energetycznego
- Metody oceny sposobu żywienia
- Metody oceny stanu odżywienia
- Monitoring medyczny sportowców
- Poradnictwo dietetyczne – rola dietetyka sportowego
- Dieta osób aktywnych
- Wybrane aspekty żywienia w różnych dyscyplinach sportowych
- Plany suplementacyjne ukierunkowane na przyrost masy mięśniowej
- Ciekawostki żywieniowe